Які дії слід вчинити внутрішньо переміщеній особі при зміні місця проживання, а також у разі добровільного повернення до постійного місця проживання.

Дата: 17.03.2023 11:28
Кількість переглядів: 74

Які дії слід вчинити внутрішньо переміщеній особі при зміні місця проживання, а також у разі добровільногоповернення до постійного місця проживання.

  Варто зазначити, що допомога на проживання – це державна грошова допомога, яка виплачується щомісячно в розмірі 2000 гривень на кожну особу та 3000 гривень на особу з інвалідністю та дітей з числа осіб, які перемістилися з тимчасово окупованої території російською федерацією території України, а також території адміністративно-територіальних одиниць, де проводяться бойові дії та що визначені в переліку адміністративно-територіальних одиниць, на території яких платникам єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, які перебувають на обліку на відповідній території, може надаватися допомога в рамках Програми “єПідтримка”, затвердженому розпорядженням Кабінету Міністрів України від 6 березня 2022 р. № 204.

   14 жовтня 2022 року Постановою Кабінету МіністрівУкраїни №1168 «Про внесення змін до Порядку наданнядопомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам» запроваджено проведення перевірок внутрішньопереміщених осіб за місцем фактичного проживання/перебування. Це обумовлено тим, що нерідко внутрішньопереміщені особи повертаються до покинутих місцьпроживання або виїжджають за кордон і не повідомляютьпро таке своє рішення органи соціального захистунаселення, відповідно допомога на проживання цим особам продовжує нараховуватись та виплачуватись, хоча фактичновони вже втратили правову підставу для її отримання. Зважаючи на те, що бюджетні витрати на соціальні потреби мають бути цільовими та контрольованими, проведеннявідповідних перевірок надасть змогу раціональновикористовувати кошти державного бюджету.

   Перевірки внутрішньо переміщених осіб за фактичниммісцем проживання/перебування проводитимутьтериторіальні органи Національної соціальної сервісноїслужби України, відповідно до сформованих з використанням Єдиної інформаційної бази даних списківпро внутрішньо переміщених осіб, наданих їмНаціональною соціальною сервісною службою України.

   Перевірка внутрішньо переміщених осіб за фактичним місцем проживання/перебування здійснюватиметься вибірково, за рішенням керівника (заступника керівника) територіального органу Національної соціальної сервісної служби України.

      Чи одразу позбавлятимуть допомоги на проживання у випадку відсутності внутрішньо переміщеної особи за фактичним місцем проживання/перебування ? За результатами проведення перевірки складатиметьсявідповідний акт за формою, встановленою Національноюсоціальною сервісною службою України. За відсутностівнутрішньо переміщеної особи за фактичним місцемпроживання/перебування посадова особа територіальногооргану Національної соціальної сервісної служби Україниробить відповідний запис в акті і залишає внутрішньопереміщеній особі повідомлення про необхідність протягомдесяти календарних днів прибути до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем перебування на обліку для проходженняідентифікації.

 У разі, якщо внутрішньо переміщена особа протягомдесяти календарних днів не прибуде до органу соціальногозахисту населення, орган соціального захисту населенняприймає рішення про припинення надання допомоги на проживання з наступного місяця.

Так, у разі неправомірного отримання ВПО допомоги на проживання за певний період, суми виплаченої допомогиповертаються особою добровільно або за вимогою органу соціального захисту населення на рахунок Міністерствасоціальної політики України, відкритий в органах Казначейства.

Тож варто пам’ятати!!!

  У випадку зміни місця проживання внутрішньопереміщена особа зобов’язана повідомити про цеструктурний підрозділ з питань соціального захистунаселення районних, районних у місті Києві державнихадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі утворення) рад за новим місцем проживанняпротягом 10 днів з дня прибуття до нового місцяпроживання.

 У разі добровільного повернення до покинутого постійногомісця проживання внутрішньо переміщена особа зобов’язана повідомити про це структурний підрозділ з питань соціального захисту населення районних, районниху місті Києві державних адміністрацій, виконавчих органівміських, районних у містах (у разі утворення) рад за місцемотримання довідки не пізніш як за три дні до дня від’їзду.

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь