Організація навчання і перевірки знань з охорони праці на підприємстві

Дата: 24.10.2021 20:11
Кількість переглядів: 212

Страховими експертами з охорони праці сектору профілактики страхових випадків Старобільського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області під час проведення профілактичних заходів, спрямованих на усунення шкідливих і небезпечних виробничих факторів та запобігання нещасним випадкам на виробництві, професійним захворюванням та іншим випадкам загрози здоров’ю працівників, викликаними умовами праці, останнім часом все частіше виявляються порушення законодавства про охорону праці щодо проведення перевірки знань з питань охорони праці працівникам підприємств.

За 9 місяців 2021 року на підприємствах страхувальників було проведено 20 планових та 2 позапланові перевірки стану умов і безпеки праці та профілактичної роботи, за результатами яких виявлено 265 порушень законодавства про охорону праці та внесено 22 подання роботодавцям. Серед найпоширеніших порушень: 

- у посадових осіб простроченный термін дії посвідчення з проходження навчання з питань охорони праці;

- не розроблений план-графік проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці;

- протоколи засідання комісії з перевірки знань з питань охорони праці не відповідають встановленій формі;

- відсутній затверджений керівником перелік питань для перевірки знань з питань охорони праці працівників, який повинен складатись з урахуванням специфіки  виробництва.

На підставі вище викладеного нагадуємо, що у юридичних та фізичних осіб, які відповідно до законодавства використовують найману працю, та мають працівників зайнятих на роботах з підвищеною небезпекою або там, де є потреба у професійному доборі, одним із дієвих профілактичних заходів з недопущення виробничого травматизму, є належна підготовка, навчання та підвищення кваліфікації з питань охорони праці працівників підприємства.

Відповідно до вимог ст.18 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.1992 №2694-ХІІ, та згідно з вимогами Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці (НПАОП 0.00-4.12-05), затвердженого наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26 січня 2005 року № 15 (далі - Типове положення), перевірка знань працівників з питань охорони праці на підприємстві здійснюється комісією з перевірки знань з питань охорони праці підприємства (далі - комісія),  склад якої затверджується наказом (розпорядженням) роботодавця. Головою комісії призначається керівник підприємства або його заступник, до службових обов'язків яких входить організація роботи з охорони праці, а в разі потреби створення комісій в окремих структурних підрозділах їх очолюють керівник відповідного підрозділу чи його заступник. До складу комісії підприємства входять спеціалісти служби охорони праці, представники юридичної, виробничих, технічних служб, представник профспілки або уповноважена найманими працівниками особа з питань охорони праці. До складу комісії підприємства можуть залучатися страхові експерти з охорони праці відповідного робочого органу виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України та викладачі охорони праці, які проводили навчання. Комісія вважається правочинною, якщо до її складу входять не менше трьох осіб і усі члени комісії пройшли навчання та перевірку знань з питань охорони праці.

На підприємствах на основі Типового положення, з урахуванням специфіки виробництва та вимог нормативно-правових актів з охорони праці, розробляються і затверджуються відповідні положення підприємств про навчання з питань охорони праці, а також формуються плани-графіки проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці, які мають бути оприлюднені роботодавцем.

Членами комісії складається перелік питань для перевірки знань з охорони праці працівників, з урахуванням специфіки виробництва, який затверджується роботодавцем.

Навчання та перевірку знань з питань охорони праці, проходять працівники під час прийняття на роботу і в процесі роботи, а також учні, курсанти, слухачі та студенти під час трудового і професійного навчання на підприємстві.

Перед перевіркою знань з питань охорони праці на підприємстві для працівників організовується навчання, яке може проводитися як традиційними методами (лекції, семінари та консультації), так і з використанням сучасних видів навчання - модульного, дистанційного тощо, а також з використанням технічних засобів навчання: аудіовізуальних, комп'ютерних навчально-контрольних систем, комп'ютерних тренажерів.

Формою перевірки знань з питань охорони праці працівників є тестування, залік або іспит. Тестування проводиться комісією з перевірки знань з питань охорони праці за допомогою технічних засобів (автоекзаменатори, модульні тести тощо), залік або іспит - за екзаменаційними білетами у вигляді усного або письмового опитування.

Тестування, залік або іспит можуть проводитися у формі дистанційної перевірки знань.

Дистанційна перевірка знань здійснюється за умови:

  • забезпечення візуальної автентифікації того, хто проходить перевірку знань з питань охорони праці;
  • особистої присутності членів комісії з перевірки знань з питань охорони праці.

Дистанційна перевірка знань реалізується шляхом передачі відео–, аудіо–, графічної та текстової інформації у синхронному режимі.

Результат перевірки знань з питань охорони праці оформлюється протоколом засідання комісії з перевірки знань з питань охорони праці  згідно додатку 1 до Типового положення.

Працівники,  які показали незадовільні результати перевірки знань з питань охорони праці, повинні у місячний строк пройти повторне навчання і перевірку знань.

Працівники, у тому числі посадові особи, які не пройшли навчання, інструктаж і перевірку знань з охорони праці, не допускаються до роботи на підприємстві.

Дотримання вимог Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці  сприятиме зниженню  виробничого травматизму на підприємствах страхувальників.

 

 

Завідувач сектору профілактики страхових випадків – страховий експерт з охорони праці Старобільського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області Проказа О.В.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь