Байдівський Хрестовоздвиженський храм(Шульгинська СТГ)

Дата: 12.09.2023 18:12
Кількість переглядів: 55

У Байдівського Хрестовоздвиженського храму щаслива доля: на відміну від інших храмів він ніколи не закривався, і ось уже наступного року йому виповниться 200 років.

Архітектура храму

Будівля храму здається невеликою (довжина – 25 метрів, ширина без портиків – 14), але вражає великою кількістю додаткових елементів. Чітко виділяється нижній, до покриття, об’єм будівлі, який складається з великого центрального і прилеглих до нього прямокутних притвора (західного входу) і апсиди (вівтарної частини). Він знаходиться на невисокому цоколі і чітко підкреслений зверху стрічкою виступаючих карниза і аттика.

Центральну частину храму вінчає так звана глава – циліндричної форми обсяг, який ще називають барабаном. На ньому – глухий напівсферичний купол, над яким – невелика катушка, куля і хрест. Стіни барабана прорізані вісьмома великими світловими вікнами з арочними перемичками. Над притвором – прямокутний об’єм дзвіниці. Його завершує покриття в формі усіченої піраміди, з кулею і хрестом на вершині.

Храм має три входи: західний – через притвор, північний і південний – безпосередньо в храм, в його центральну частину. Фундаменти, цоколь, стіни і склепіння храму кам'яні. Цоколь і стіни зовні поштукатурені й пофарбовані. Слід зазначити оригінальність стін центральної частини храму: чотири зовнішні кути округлі. З цього приводу існує чимало суджень, в тому числі і таке, що вони влаштовані так зумисно, щоб у цих місцях не затримувалася нечиста сила.

Усередині стіни храму поштукатурені і розписані біблійними сюжетами. Привертає увагу майстерний розпис стін барабана. У 1980 році храм був визнаний памятником архітектури місцевого значення.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень