МХ-7 готовий до роботи.

Дата: 07.07.2023 11:43
Кількість переглядів: 89

Обласними військовими адміністраціями розроблено дорожні карти забезпечення охоплення територій цих областей покриттям українським ефірним сигналом телевізійного і радіомовлення, унеможливлення російського ефірного мовлення. Ці документи передбачають комплекс заходів, зокрема з відновлення пошкодженої внаслідок бойових дій інфраструктури ефірного телерадіомовлення, побудови нових веж на прикордонні з РФ, прорахунку частот, збільшення потужності передавачів, введення в експлуатацію мережі МХ-7, застосування спецобладнання для глушіння телевізійного сигналу в дециметровому діапазоні і радіосигналу у FM-діапазоні.

Концерн радіомовлення, радіозв’язку та телебачення (Концерн РРТ), який належить до сфери управління Держспецзв’язку, готовий запустити національну цифрову багатоканальну телемережу MX-7.

Захищений від перепланування метровий діапазон мережі покриє понад 90% території України, включаючи райони тимчасово окупованих територій та населені пункти, що знаходяться на кордонах з Росією та Білоруссю.

Мультиплекс MX-7 надаватиме сигнал у некодованому вигляді, а пакет телеканалів буде доступним безплатно для глядачів.

Концерн РРТ повідомив Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення про готовність до запуску, після чого Нацрада оголосить конкурс на мовлення в мережі MX-7.

«Запуск загальнонаціональної цифрової багатоканальної телемережі MX-7 – важливий крок у протистоянні російській пропаганді. Попри складні обставини в країні, ми виконали поставлені перед нами завдання та зробили все можливе, щоб забезпечити сигналом наших громадян, позбавлених змоги дивитися українське телебачення», – зазначив голова Держспецзв’язку Юрій Щиголь.

Для будівництва мережі Концерн РРТ залучив кредит під гарантії Уряду. Монтаж першого передавача почався 20 січня 2022 року. Хоча повномасштабне вторгнення Росії в Україну трохи змінило терміни запуску MX-7, робота була завершена навіть у важких умовах війни.

Мережа МХ-7 матиме більшу кількість передавальних станцій та кращі енергетичні характеристики, ніж наявні мультиплекси, а отже, приймання сигналу буде доступне і у тих зонах, де зараз він відсутній через недостатній рівень сигналу або особливості рельєфу. Також ввімкнення потужних передавачів у метровому діапазоні збільшить охоплення тимчасово окупованих територій.

Треба зазначити, що Мультиплекс МХ-7 має низку переваг над наявними технологіями:

Діапазон метрових хвиль, який має перевагу перед наявними мережами в дециметровому діапазоні. Хвилі краще проникають у будівлі в умовах великого міста, краще покриття на територіях зі складним горбистим чи гірським рельєфом.

Мережа містить більше передавальних станцій (158), а передавачі працюватимуть з більшою потужністю відносно наявних мультиплексів, що забезпечить збільшену зону охоплення території телевізійним сигналом.

Метровий діапазон, на відміну від дециметрового, захищений від перепланувань.

Сигнал надаватиметься у відкритому (некодованому) вигляді. Весь пакет телеканалів буде безкоштовним для глядачів. Всі приймачі, що продаються у торгових мережах, здатні приймати метрові та дециметрові хвилі, а отже, і програми МХ-7.

Для приймання телепрограм МХ-7 необхідно мати:

телевізор із вбудованим DVB-T2 тюнером або телевізор та сет-топ-бокс DVB-T2 (зовнішній тюнер);

зовнішню антену метрового діапазону або універсальну (для дециметрового і метрового діапазонів) чи кімнатну, якщо відстань до передавальної станції незначна; якщо залишилась «стара антена» для приймання аналогового мовлення, вона буде здатна приймати сигнал МХ-7 (при підключенні до телевізора із вбудованим або зовнішнім тюнером DVB-T2)

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь