В Україні продовжується впровадження Реєстру психологів, які можуть залучатися до кримінальних проваджень за участю малолітніх, неповнолітніх осіб

Дата: 21.06.2023 14:14
Кількість переглядів: 140

В Україні продовжується впровадження Реєстру психологів, які можуть залучатися до кримінальних проваджень за участю малолітніх, неповнолітніх осіб:

У лютому поточного року було підписано відповідний спільний наказ Міністерства юстиції України, Міністерства внутрішніх справ та Офісу Генерального прокурора про пілотний проєкт (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0247-23#Text).

13 квітня 2023 року було затверджено наказ про Порядок проведення конкурсу з відбору психологів, які можуть залучатися до кримінальних проваджень за участю малолітніх, неповнолітніх осіб через регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0622-23#Text), а з 15 травня 2023 року оголошено такий конкурс.

Мета створення Реєстру: долучення фахових психологів до процесуальних дій за участю дитини у кримінальних провадженнях з метою мінімізації травмування та уникнення повторного травмування дітей під час розслідування справ.

Пілотним проєктом передбачено, що відомості про психологів, які можуть залучатися у випадках, передбачених кримінальним процесуальним законодавством України, а також коли участь психолога відповідає найкращим інтересам дитини, містяться у відповідному Реєстрі психологів, який формується та ведеться Координаційним центром з надання правової допомоги у порядку, встановленому Міністерством юстиції України.

Участь у конкурсі можуть брати психологи, які:

мають вищу освіту за спеціальністю «Психологія» (бакалавр, магістр);

подали визначений перелік документів;

пройшли навчання відповідно до навчальної програми (у межах базового онлайн-курсу), схваленої Міжвідомчою координаційною радою з питань правосуддя щодо неповнолітніх.

Слід зазначити, що на даному етапі впровадження проєкту фахівці будуть залучатися до кримінальних проваджень у Дніпропетровській, Житомирській, Івано-Франківській, Київській, Львівській, Одеській, Чернігівській та у місті Київ.

Детальніше про участь у конкурсі можна дізнатись за посиланням: https://bit.ly/3Bvj81e

Для участі необхідо до 15 червня 2023 року подати документи, про які йдеться в оголошенні.

Пропонуємо використовувати інфографіку для зручності сприйняття інформації про етапи конкурсу: https://legalaid.gov.ua/.../infografika-konkurs-psyhology...

Послуги психологів, які через Реєстр долучатимуться до процесуальних дій за участі дітей, оплачуватимуться за рахунок міжнародної технічної допомоги.

Створення Реєстру — спільна ініціатива Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх, Офіс Генерального прокурора, Міністерство внутрішніх справ, Національна поліція України, Міністерство юстиції України, Координаційного центру з надання безоплатної правової допомоги та ГО "Всеукраїнський громадський Центр "Волонтер", що підтримана Представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь