Домашнє насильство — це не щойно вигадана проблема...

Дата: 02.02.2023 15:27
Кількість переглядів: 107

Фото без описуДомашнє насильство — це не щойно вигадана проблема, деякі вчені стверджують, що воно було завжди. Насильство буває кількох видів: фізичне, сексуальне, психологічне та економічне. Воно має різні причини, прояви та відтінки, але в його основі — біль та шкода щодо найрідніших і марні спроби підняти свій авторитет через залякування та приниження інших.

 П’ять пунктів, які допоможуть розпізнати, що над людиною вчиняється психологічне насильство:

1. Пригнічений та виснажений психологічно-емоційно стан: поганий настрій, швидка втомлюваність, погіршення сну та апетиту. 

2. Самостійне розуміння або зауваження від інших людей про постійне виправдовування.

3. Фонове почуття вини.

4. Збіднення емоційних реакцій або часті зміни настрою. 

5. Виділення надмірної кількості гормонів стресу, які мають негативний вплив на організм. Внаслідок чого людина починає часто і довго хворіти. Найчастіше ці захворювання пов’язані з імунітетом. 

 

Як правило, служби та різні структури, які залучені до реалізації Закону України "Про запобігання та протидію домашньому насильству", мають свою інструкцію та алгоритм дій задля запобігання насильству. Зазвичай це лікарі, працівники сфери освіти, представники соціальних служб та поліції. Однак кожен з нас теж може вплинути на ситуацію:

1. Якщо ви стали свідком насильства на вулиці, яке стосується дорослої людини, в першу чергу ви маєте звернути увагу на те, чи загрожує небезпека здоров’ю та життю цієї людини. 

У разі небезпеки слід викликати поліцію. Якщо ні, то, за можливості, варто поговорити з особою та надати інформаційну підтримку. 

2. Якщо насильство стосується дитини, то ви зобов’язані негайно викликати поліцію.

Якщо сумніваєтеся, чи варто втручатися у такі ситуації, то будьте певні — варто. Поширювати культуру “нульової толерантності” до насильства — це те, що може робити кожен з нас, нагадуючи іншим, що порушення прав людини ніколи не може бути нормою.

Якщо ви хочете мінімізувати негативні наслідки у ситуації домашнього насилля, то ні в якому разі не з'ясовуйте стосунки з кривдником, який перебуває в стані алкогольного або наркотичного сп'яніння, не відповідайте агресією на агресію, намагайтесь стримувати свої емоції та не підвищуйте голос.  

Лише коли людина заспокоїлась, спробуйте налагодити спокійний діалог та обговорити ситуацію.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь