Вилучення з місцевих бюджетів роздрібного акцизу на тютюн є неприпустимим – АМУ

Дата: 19.05.2021 16:13
Кількість переглядів: 3901

В урядовому законопроекті закладено норму вилучення з бюджетів громад 5% роздрібного акцизу з тютюну. Через це муніципалітети можуть втратити 2,4 млрд грн, а справедливих компенсаторів для кожної громади Мінфін не може запровадити.

Наразі роздрібні торговці (кіоски і магазини, які продають цигарки) сплачують 5% відповідного податку, що йде до місцевих бюджетів. Проте урядовим законопроєктом зобов’язання хочуть перекласти на великих гравців – виробників та імпортерів тютюнових виробів.

Перерозподіл акцизу на місцеві громади, як передбачається в документі, буде відбуватись через державний бюджет. Запропонований механізм не може забезпечити справедливе зарахування податку до місцевих бюджетів. Такі норми вигідні власникам роздрібних мереж, які не хочуть адмініструвати місцевий акциз з тютюну.

Олександр Слобожан, Виконавчий директор Асоціації міст України, наголошує: «Всі пропозиції податкової реформи в частині місцевих бюджетів ми з Мінфіном відпрацювали і їх підтримуємо, оскільки призведуть до збільшення надходжень громад. Ми навіть звернулися до ОПУ, щоб їх було розглянуто Президентом як невідкладні. На жаль, на фініші обговорення окремі лобісти, прикриваючись іменем Президента, заклали в концепцію положення щодо вилучення з бюджетів громад 5% роздрібного акцизу з тютюну. Ми це категорично не підтримаємо, бо втрати муніципалітетів складуть 2.4 млрд грн. А справедливих компенсаторів для кожної громади Мінфін не зможе запровадити. Ми проходили це з акцизом на пальне. Такі норми вигідні власникам роздрібних мереж, які не хочуть адмініструвати місцевий акциз з тютюну. Не думаю, що тютюнові кампанії будуть підтримувати таку ініціативу. Сьогодні вони мають на своєму боці всі громади, які бороться з нелегальним обігом сигарет, бо отримають акциз с легально проданих цигарок. У разі якщо муніципальну владу позбавлять місцевого акцизу з тютюну, то їй простіше буде підтримати ініціативи про жорсткі обмеження продажу тютюнових виробів на території громад. Хто тоді програє більше виробники, ретейл, Мінфін? Думаю питання риторичне – всі».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь