Який доступ до прав людини у Шульгинській громаді?

Дата: 19.05.2021 15:57
Кількість переглядів: 3931

Фото без описуШульгинська громада стала учасницею проєкту, під час якого група експертів визначала рівень дотримання прав її мешканців. Організатори дослідження шукали та вивчали всю доступну інформацію про діяльність місцевої влади: публікації, сторінки в соціальних мережах, документи, що знаходили у вільному доступі та робили офіційні запити.

 

Тарас Щербатюк та Марина Куприкова, експерти проєкту, розповідають, що з’ясували, аналізуючи дані, та як відреагувала влада на попередні результати дослідження.

Марина Куприкова ділиться своїми переживаннями:

“У нас відбулася нарада з представниками Шульгинської територіальної громади. Ми говорили про такі болючі питання, як охорона здоров’я, освіта та доступ до інформації.

Кожного разу ми переживаємо щодо того, як влада сприйме знайдену нами інформацію. Багато хто вважає, що ми це робимо для того, щоб показати, хто хороший, а хто поганий. Але це не так. Наша мета - побачити реальну картину: які досягнення є, а де “зіяють дірки” і їх треба терміново відремонтувати.”

Експерти використовують для дослідження методологію Місцевого індексу прав людини. Проводиться воно в рамках проєкту «Посилення експертного рівня місцевого самоврядування Луганської області для підтримки вразливих груп населення в умовах COVID-19». Проєкт відбувається за підтримки організації «Людина в біді» та фінансового сприяння Європейського Союзу.

Тарас Щербатюк, керівник проєкту, розповідає як відбувався діалог з владою:

“Наша розмова розпочалась з питання, що стосувалось сфери охорони здоров’я. Представники селищної ради, з сумом відразу відзначили, що у громаді відсутні центри первинної та вторинної медико-санітарної допомоги (лікарня). Відбувається це через те, що поки не вдалося знайти медичний персонал, який би працював у самій громаді.

Але я був приємно вражений, що селищна рада не складає руки, а наразі досягла домовленості зі Старобільським районним центром первинної/вторинної медико-санітарної допомоги. Мешканці громади мають можливість отримувати послуги саме у цьому медичному закладі.”

6 сильних сторін Шульгинської громади, що одразу відзначили експерти:

  1. У 2020 році Шульгинська сільська рада виділила ЗО тис. грн у вигляді іншої дотації Старобільській міській територіальній громаді для фінансової підтримки КМП «Старобільський РЦПМСД» на забезпечення безоплатних ліків для жителів Шульгинської сільської територіальної громади.
  2. Шульгинська сільська лікарська амбулаторія загальної практики сімейної медицини проводить планові щеплення населення згідно з календарем щеплень. За 2020 рік було проведено щеплення проти правця, дифтерії, коклюшу, поліомієліту, гемофільної інфекції, гепатиту B, кору, паротиту, краснухи, туберкульозу.
  3. У сфері освіти варто відзначити наявність у громаді дієвої програми розвитку освіти на території Шульгинської сільської ради.
  4. Позашкільна освіта в Шульгинській громаді, в основному забезпечується шляхом роботи гуртків на базі шкіл, сільських клубів та роботи Комунальної установи “Шульгинська дитяча школа мистецтв”.
  5. Сільською радою створені умови для розвитку наступних типів позашкільної освіти: спорту (футбол, волейбол, греко-римська боротьба), мистецтво (Дитяча школа мистецтв), краєзнавство (гурток юних краєзнавців), патріотичне виховання («Джура»).
  6. У громаді діють програми з розвитку культури, та національно-патріотичного виховання «Патріот».

А от з напрямком доступу до інформації варто відзначити наявність недопрацювань. Для прикладу, на сайті не розміщується інформація про час та місце проведення сесій та графік прийому депутатами селищної ради. Також, на сайті складно знайти необхідну інформацію (приміром, інформацію про надання в оренду комунального майна).

Ця публікація створена за підтримки організації «Людина в біді» та за фінансового сприяння Європейського Союзу. Зміст матеріалу є виключно відповідальністю Мережі правового розвитку і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу та організації «Людина в біді».

 

Зі свого боку, Шульгинська сільська рада намагається реагувати на зауваження громадських організацій, що представляють подібні проєкти. Так, маємо повідомити, що графіки роботи керівництва сільської ради та графік прийому виборців депутатами сільської ради було розміщено на офіційному сайті громади за посиланнями: https://shulgynka-rada.gov.ua/grafik-prijomu-11-20-42-26-04-2021/ та https://shulgynka-rada.gov.ua/news/1610623947/ відповідно. Про час і місце проведення сесій публікації розміщуються в рубриці «Архів документів» - «Розпорядження сільського голови».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь