Надання матеріального забезпечення у зв’язку зі змінами в законодавстві

Дата: 29.03.2021 08:16
Кількість переглядів: 365

З 01 січня 2021 року набули чинності зміни, внесені до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464, зокрема в частині сплати єдиного соціального внеску фізичними особами-підприємцями, самозайнятими суб’єктами господарювання та членами фермерських господарств.

Зазначені  категорії осіб звільняються від сплати єдиного соціального внеску (далі – ЄСВ) за себе, якщо за основним місцем роботи єдиний внесок за них було сплачено роботодавцем. Крім того, самозайняті особи звільняються від сплати ЄСВ за себе, якщо вони провадять незалежну професійну діяльність як ФОП.

Також якщо ці категорії осіб отримують пенсію за віком або за вислугу років, є особами з інвалідністю або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 № 1058-IV, та отримують відповідно до цього Закону пенсію або соціальну допомогу, вони можуть бути платниками ЄСВ виключно на добровільних умовах.

На період протиепідемічних заходів з 01 грудня 2020 року по 31 травня 2021 року звільнено від сплати ЄСВ за себе платників єдиного податку першої групи, а другої і третьої групи тільки при відсутності доходу.

У зв’язку із зазначеним право на отримання матеріального забезпечення від Фонду соціального страхування України для цих осіб має особливості, оскільки застрахованою особою вважається особа, яка сплатила або за яку сплачено роботодавцем ЄСВ.

Так, якщо у місяці, в якому зазначені особи не сплачували ЄСВ, настала тимчасова непрацездатність, право на матеріальне забезпечення не набувається.

Самозайняті особи, зареєстровані як ФОП, набувають право на матеріальне забезпечення лише як фізичні особи-підприємці.

Особи, які отримують пенсію за вислугу років, набувають право на отримання матеріального забезпечення за умови добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування та сплати ЄСВ.

Також періоди несплати ЄСВ не виключаються із розрахункового періоду при обчисленні середньоденного розміру допомоги. При цьому, допомога по вагітності та пологах незалежно від визначеного середньоденного розміру не може бути меншою за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.

 

З 01 січня 2021 року змінився порядок подання звітності про нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, замість щомісячної звітності передбачено щоквартальне подання.

У зв’язку з відсутністю персоніфікованих відомостей застрахованої особи протягом кварталу для своєчасного отримання матеріального забезпечення та страхових виплат Міністерством фінансів України було запроваджено подання довідкової звітності.

Відповідно до листа МФУ від 27.01.2021 № 11220-02-62/2362 Розрахунок та додатки до нього з типом «Звітний» як «Довідковий» подаються роботодавцем у разі необхідності призначення застрахованим особам поза межами звітного щоквартального періоду пенсій, матеріального забезпечення або страхових виплат.

Така звітність подається виключно по тих особах, яким необхідно призначити виплати.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь