ПЕСТИЦИДИ: ВЕЛИКА ШКОДА, МАЛА КОРИСТЬ

Дата: 15.05.2020 09:38
Кількість переглядів: 3236

Шановні ЖИТЕЛІ ШУЛЬГИНСЬКОЇ ГРОМАДИ!

 

Щороку із приходом весни фермери, які займаються вирощуванням овочів, фруктів, городини, сільськогосподарських культур, вживають усі необхідні заходи, які б допомогли отримати щедрий урожай. Не забувають про ці заходи і власники приватних городів у наших селах. Одні з них – це використання пестицидів – токсичних речовин, призначених для боротьби з різного роду шкідниками – бур’янами, комахами, гризунами тощо.
 

Вплив пестицидів на довкілля та людину
Попри так звану користь для врожаю, пестициди несуть значно більший негативний вплив на довкілля та на життя і здоров’я людини.
Пестициди забруднюють ґрунти, повітря, водні ресурси, у тому числі підземні водоносні горизонти. При розпиленні пестициди потрапляють на сусідні земельні ділянки, знищують листя дерев та іншу рослинність. Гинуть від пестицидів і комахи. Цілими сім’ями вимирають бджоли, які є індикатором чистого довкілля.

Пестициди здатні накопичуватися і у сільськогосподарській продукції, з якою потрапляють у організм людей та тварин. Аналогічно згубно на організм людини впливає вода, повітря, забруднені пестицидами. Так, потрапляння пестицидів у організм людини викликають утруднення дихання, ураження центральної нервової системи, сильний головний біль, розлади шлунку, підвищення температури та навіть настання коми. Постійні надходження пестицидів в організм людини, супроводжуються різким зниженням маси тіла, слуху, розвитком катаракти, алергічних реакцій.

Усі без винятку пестициди при ретельному вивченні виявляли або мутагенну, або інші негативні дії на живу природу і людину. Близько 90% усіх фунгіцидів, 60% гербіцидів і 30% інсектицидів є канцерогенними, тобто здатними викликати ракові захворювання, і є надзвичайно токсичними для довкілля і людей. Унаслідок внесення пестицидів з порушенням чинного законодавства значна кількість жителів відчули запаморочення, нудоту, інші симптоми отруєння, про що свідчать численні звернення жителів до керівництва громади.

Основні законодавчі вимоги до застосування пестицидів

Оскільки пестициди є токсичними речовинами, законодавством передбачені вимоги до відносин, пов’язаних із державною реєстрацією, виробництвом, закупівлею, транспортуванням, зберіганням, торгівлею та безпечним для здоров’я людини і навколишнього природного середовища застосуванням пестицидів і агрохімікатів.

Так, загальні вимоги щодо використання пестицидів визначені Законом України «Про пестициди та агрохімікати», який передбачає наявність дозволу на застосування пестицидів, які становлять підвищену небезпеку, допуску (посвідчення) на право на застосування чи здійснення інших операцій з пестицидами і агрохімікатами, та запроваджує обов’язкове страхування відповідальності за шкоду, яка може бути заподіяна через застосування пестицидів.

Окрім того, Наказом Міністерства охорони здоров’я затверджено гігієнічні нормативи і регламенти безпечного застосування пестицидів і агрохімікатів, які встановлюють гранично-допустимі концентрації пестицидів у воді, ґрунтах, атмосферному повітрі, максимально допустимий рівень пестицидів у продуктах харчування.

 

Згідно з Державними санітарними правилами застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України, затвердженими наказом Міністерства охорони здоров’я України від 18.12.96 N 382, забороняється застосування пестицидів на відстані, ближчій ніж 1 км до населених пунктів, 2км - від рибогосподарських водойм та 5 км - від місця постійного перебування медоносних пасік.                                                                       Крім того, про обробку посівів пестицидами необхідно обов’язково попереджати органи місцевого самоврядування та місцевих жителів не менше, ніж за три дні до обробки.

Відповідно, у разі заподіяння шкоди від розпилення пестицидів, необхідно звертатися до територіальних органів Держекоінспекції України, Держпродспоживслужби з вимогами провести перевірку дотримання законодавства під час використання пестицидів, встановлення факту та обрахування заподіяної шкоди, вжиття заходів для встановлення та притягнення винних осіб до відповідальності.

За захистом права на безпечне для життя і здоров’я довкілля, права власності, права на життя тощо, які були порушенні через застосування пестицидів, можна звернутися і до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини чи його регіональних представництв.

За порушення норм по використанню пестицидів порушники підлягають адміністративній відповідальності . Окрім того, заподіяння шкоди ґрунтам, водних ресурсам, забруднення атмосферного повітря через використання пестицидів є підставою для звернення із заявою про злочин та відкриття відповідного кримінального провадження.

 

Тому закликаємо вас не порушувати норми діючого законодавства, бути відповідальними, берегти здоров’я та життя своє та оточуючих вас людей та дбати про безпечне довкілля, бо наша громада - це наш спільний дім.

 

З повагою, виконавчий комітет Шульгинської ОТГ


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь